Et løft for fritidsklubbene

Gjensidigestiftelsen avsatte 270 millioner kroner i juni 2024, til den 5-årige satsingen Et løft for fritidsklubbene. Satsingen skal gjennomføres i samarbeid med Ungdom og Fritid.

Et stort behov for styrking av fritidsklubbene i Norge

Hver dag bidrar fritidsklubber over hele landet til at barn og unge får god livskvalitet gjennom opplevelser av mestring, tilhørighet og glede. Derfor har barn og unge gjentatte ganger gitt tydelig uttrykk for at de ønsker seg flere og bedre fritidsklubber der de bor. Fordi det er opp til hver kommune om i hvilken grad fritidsklubber prioriteres, har sektoren lav status og ustabile rammevilkår. Det betyr at mange barn og unge ikke har tilgang på en fritidsklubb av god kvalitet i sitt nærmiljø. 

Fra lansering av «Fritidsklubbløftet» på Eidsvolls plass. Foto: Paal Mork-Knutsen

Dette var bakgrunnen for at Ungdom og Fritid (ekstern lenke) mottok støtte fra Gjensidigestiftelsen til å gjennomføre forprosjektet Fritidsklubbløftet i samarbeid med Redd Barna fra mars 2023 til mars 2024. Hensikten med forprosjektet var å igangsette en samarbeidsinnsats for å styrke fritidsklubbfeltet i årene fremover. Representanter fra regjering, storting, stiftelser, næringsliv, forskning, utdanningsmiljøer, organisasjoner, kommuner, klubbungdom og -ansatte ble samlet på to rundebordskonferanser. Gjennom konferansene, samlinger med ungdom, undersøkelser og analyse av eksisterende forskning og offisielle dokumenter, ble fritidsklubbenes styrker, potensiale og utfordringer kartlagt, og løsninger ble identifisert.

Resultat er systematisert i rapporten Fritidsklubbløftet: Et rammeverk for å styrke fritidsklubber.

Anbefalinger og tiltak i rammeverket danner grunnlaget for Ungdom og Fritid sitt 10-årige program med samme navn: Fritidsklubbløftet. Flere aktører, både offentlige og private, er tenkt som bidragsytere til ulike prosjekter i programmet.

Et løft for fritidsklubbene er det første og største prosjektet i programmet Fritidsklubbløftet. Gjensidigestiftelsen går foran, og forventer at flere aktører kaster seg på for å styrke fritidsklubbenes posisjon i lokalsamfunnet.

Et løft for fritidsklubbene skal gjøre ord om til handling, og bidra til at flere av tiltakene i rammeverket realiseres slik at barn og unge får tilgang på flere og bedre fritidsklubbene:

1. Det skal etableres flere fritidsklubber

Det skal etableres 25 nye fritidsklubber over hele landet. Dette gir over 4 000 barn og unge et nytt fritidstilbud i sitt nærmiljø. Utvelgelsen vil skje ved offentlig utlysning der motiverte kommuner kan søke om etableringsmidler forvaltet av Ungdom og Fritid. 

2. Fritidsklubber skal bli enda bedre

250 fritidsklubber skal få økt kvalitet. Dette gir over 40 000 barn og unge et bedre fritidstilbud der de bor.

3. Klubbanasatte skal få et kompetanseløft

2 000 ungdomsarbeidere får tilbud om kurs og opplæring. Dette skal gi over 80 000 barn og unge bedre oppfølging og mer medvirkning på sin fritidsklubb.

4. Kunnskapen om fritidsklubber skal styrkes

Det skal lages et nasjonalt kunnskaps- og kvalitetssystem til fritidsklubb, og det skal lanseres forskningsrapporter på funn og effekt. Dette skal løfte klubbungdoms stemme og behov, og bedre fritidsklubbenes omdømme lokalt og nasjonalt.

5. Pilotering for økt treffsikkerhet

Ungdom og Fritid skal teste alle tiltak i prosjektet på tre pilotkommuner, med omtrent 15 case-klubber, 60 klubbansatte og 2 500 ungdom. Dette skal sørge for kontinuerlig forbedring og tilpasning, før det rulles ut nasjonalt.

6. Lokal endring gir nasjonal salgkraft

Prosjektet skal nå fritidsklubber i alle landets fylker, og minst 70 prosent av kommunene med fritidsklubb. 10 av kommunene som ikke har fritidsklubb i dag skal få etablert en fritidsklubb. 100 kommuner forankrer fritidsklubb tydeligere i sine kommunale planer, og minst halvparten av disse med utgangspunkt i kvalitetskriteriene som blir utarbeidet.

Bilde av Heidi Løchen

Kontaktperson for satsingen

Heidi Løchen, Seniorrådgiver.