Siden 2022 har Gjensidigestiftelsen satt av betydelige midler som skal bidra til at flyktninger som kommer til Norge, skal få et bedre aktivitets- og inkluderingstilbud.
Sommeren 2022 fikk nettverket, som består av Frelsesarmeen, Norsk Folkehjelp, Norges Røde kors, Kirkens bymisjon, Redd barna, Norske Kvinners Sanitetsforening og Norges idrettsforbund, 29 millioner kroner til å etablere et felles nettverk for å styrke inkluderingstiltak mot flyktninger. Sommeren 2024 ble nettverket styrket med ytterligere 20 millioner kroner. Midlene har gått til forsterkning og forlenging av prosjektene som har blitt gjennomført de siste årene.
De syv organisasjonene når ut til mange, og har lang erfaring med å legge til rette for gode inkluderingstiltak. Midlene som er tildelt har gått til følgende områder:
- Rekruttering, opplæring og kvalitetssikring av frivillige
- Aktivitetstiltak
- Inkluderingstiltak
- Personlig utstyr slik at barn og unge kan delta i fritidsaktiviteter
- Koordinering og finansering av lokale aktivitets- og inkluderingstiltak
Frelsesarmeen
Frelsesarmeen presenterte «Et håp i bagasjen», et veiledningsprogram som kobler deres lavterskeltilbud med Fretex sine arbeidstiltak. Målet er å få flyktninger ut i arbeid. Deltakerne får diplom og attest etter fullført kurs, og prosjektet har nå finansiering i flere byer. De har også jobbet med å forbedre språknettverkene i byene hvor de har veiledningsprogram, og samarbeider med andre aktører for å gi flyktningene mulighet til å trene på språket.
Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon jobber med en modell hvor hver by har sitt eget opplegg. De driver blant annet kafé i Hønefoss og lavterskeltilbud i Trondheim. De har også et stort prosjekt i Rogaland på koordinering av kommunale tilbud.
Norges Idrettsforbund
Norges Idrettsforbund har delt ut over 1 million kroner til 39 ulike tiltak. De har redusert makssummen per tiltak for å kunne hjelpe flere. Målet er at 1000 flyktninger skal kunne benytte seg av tilbudet. De samarbeider med kommunene og er opptatt av integrering i lokalsamfunnet, ikke bare i idretten.
Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp jobber med prosjektet «Folkevenn», som er begrepet de bruker om sine frivillige. De tilbyr blant annet psykososial førstehjelp og langsiktige aktiviteter som temakvelder mot arbeidsliv. De har også erfaringssamlinger og aktivitetslederkurs hvor frivillige som selv har vært flyktninger holder kurs for inkluderingsaktiviteter.
Redd Barna
Redd Barna jobber med aktiviteter for barn og unge som har flyktet til Norge. De har et program som heter «En god nabo», hvor frivillige hjelper flyktninger ut i aktivitet. De har også et tett samarbeid med Røde Kors, og har samarbeidsavtaler i enkelte kommuner og byer.
Røde Kors
Røde Kors jobber med bedre rettigheter for flyktninger. De tilbyr blant annet norsktrening og flyktningguide. Norsktrening er nå Røde Kors sin nest største aktivitet. De har også arbeidet mye med samarbeid med blant annet biblioteket for å skape stabile og faste tilbud.
Sanitetskvinnene
Sanitetskvinnene jobber med aktiviteter på mottak og omsorgsvenn. De har utviklet en e-læringsmodul for å ha et godt system for mottak av frivillige. De har 45 000 medlemmer som arbeider med å nå ut til flyktninger over hele landet.
Kontaktperson for satsingen
Janne Wågenes, seniorrådgiver.