Mange barn og unge med nedsatte funksjonsevner står utenfor friluftslivet på grunn av barrierer. Dette var tematikken da KS og Unge funksjonshemmede arrangerte frokostseminar i forbindelse med verdensdagen for personer med nedsatt funksjonsevne.
En barriere for mange
Hanne Johnsrud Fjellheim, prosjektleder for barrierefri fritid i Unge funksjonshemmede, fortalte at 25 000 barn og unge under 36 år lever med nedsatte funksjonsevner, og mange av disse opplever å stå uten et tilbud for fritid eller friluftsliv. Hovedutfordringen, i følge Fjellheim, er barrierer for deltakelse som holdninger og fordommer i samfunnet, hvor det finnes en generell oppfatning om at personer med nedsatte funksjonsevner ikke er i stand til å delta. Hun påpekte også at det er få tilgjengelige møteplasser og generelt mangel på informasjon om hva slags tilbud som finnes der ute.
Skal bruke Friluftslivets år som en mulighet for bredere inkludering i friluftslivet
Prosjektleder for mangfold og inkludering i Norsk Friluftsliv, Erika Wollner, var enig i refleksjonene til Johnsrud Fjellheim, og sa at mange av deres medlemsorganisasjoner hadde lagt en plan for hvordan man kunne bruke Friluftslivets år, som er i 2025, til å jobbe bedre med å inkludere flere i friluftsaktiviteter. De vil bruke bruke det handlingsrommet som kommer nå for å jobbe med at flere av de som ikke har tilgang til friluftslivet skal kunne få prøve seg i naturen, og finne sitt friluftsliv med de begrensninger og forutsetninger hver enkelt har. Hun oppfordret også samtlige til å bli med på kick-off for Friluftslivets år med «Hele Norge Båler» den 18. januar.
God og trygg tilgang til natur
Paul Waaler, daglig leder i Friluftsrådenes landsforbund, var også deltaker i panelet, og informerte om prosjektet «God og trygg tilgang til natur» som er en del av Gjensidigestiftelsens satsing på Naturglede. Han fortalte at det for 2025 planlegges en rekke prosjektbørser rundt om i landet, som har som formål å samle alle relevante aktører til diskusjon og inspirasjon for å finne de beste prosjektene for tilrettelegging for personer med fysiske funksjonsnedsettelser.
Waaler fortalte at de setter brukermedvirkning høyt når de arbeider med dette prosjektet, og at de har en en referansegruppe bestående av personer fra UngFunk, FAFO og FFO som bidrar til kvalitetssikring av arbeidet. I tillegg har de et samarbeid med Prosperastiftelsen, som bistår i arbeidet med å utarbeide prosjektbørsene. Waaler avsluttet sitt innlegg med å invitere kommunene, KS, frivilligheten, grunneiere og det private næringslivet til prosjektbørsene, for sammen å skape handlingsrom for de beste prosjektene.