Nettverksmøte for Aktiv i naturen

Mandag 23. september møtte ni landsomfattende organisasjoner i nettverksmøte hos Gjensidigestiftelsen. Målet var å koordinere aktivitetene opp mot Friluftslivets år 2025.

De ni organisasjonene har fått støtte gjennom Gjensidigestiftelsens utlysning «Aktiv i naturen», som er en av tre temaområder i satsingen på Naturglede. Målet med utlysningen er å styrke allerede etablerte friluftslivstilbud, etablering av nye tilbud og få flere til å engasjere seg som frivillige.

De organisasjonene som har fått støtte er Friluftsrådenes Landsforbund, Den Norske Turistforening, Norges Røde Kors, Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Sunnaasstiftelsen, Redd barna, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norges speiderforbund og Norges seilforbund. Til stede var også Norsk Friluftsliv, som har det overordnede ansvaret for gjennomføringen av Friluftslivets år.

Organisasjonene som har fått støtte gjennom utlysningen «Aktiv i naturen». Foto: Paal Mork-Knutsen

Sunnaasstiftelsen

Sunnaasstiftelsen arbeider med å få personer som har fått en alvorlig skade, tilbake til livet med god livskvalitet. De jobber mye med en til en-tilbud, for å personer som har fått en alvorlig skade på en slik måte at de kan få høyere livskvalitet med små og enkle tilpasninger. Samtidig driver de også med kunnskapsdeling, slik at samfunnet rundt kan lære mer om hvordan de kan bidra til bedre tilrettelegging for de som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen sin. De bruker aktivt likepersoner i arbeidet sitt, slik at personer med egne erfaringer kan drive med kunnskapsoverføring til personer som nylig har blitt skadet.

I Naturgledesatsingen skal de bidra gjennom prosjektet «Aktiv Rehabilitering med Naturen som mestringsarena».

Norske Kvinners Sanitetsforening

Norges første og eldste kvinneorganisasjon, med over 45 000 aktive medlemmer. I sitt prosjekt har de valgt å fokusere på den eldre andelen av befolkningen. Norge har over 1 million alderspensjonister, og derfor ønsker de å fokusere på denne målgruppen i prosjektet som heter «Kløvertur gjennom fire årstider.»

Målet er få 50 nye turgrupper i 50 kommuner. Da NKS har en profil som i stor grad assosieres med kvinnelige medlemmer, har de et ønske om å få flere menn med på disse turene, og utvide kløverturene til en helårsaktivitet.

Norges Røde Kors

Norges Røde Kors har et prosjekt som heter «Besøkstjeneste i Friluft», hvor de ønsker å forbedre og forsterke sin besøkstjeneste. Besøkstjenestene til Røde Kors er et av foreningens hovedtilbud. De mener at behovet er størst hos de eldre, og satser på de som ikke allerede har et forhold til naturen og friluftslivet. Planen er å få flere av lokalforeningene til å ha en bedre besøkstjeneste gjennom dette prosjektet.

Kirkens bymisjon

Kirkens bymisjon har over 200 forskjellige tiltak/bedrifter som arbeider med sårbare grupper. De er opptatt av å skape vekst i de lokale tiltakene sine. En del av tiltakene de har er allerede lavterskeltilbud i naturen, men de mangler struktur i dette arbeidet. De vil blant annet samarbeide med DNT for å få hjelp til å strukturere arbeidet sitt gjennom prosjektet «Natur og friluftsliv for de som trenger det mest!». Deres satsingsområder er flyktninger, barn og unge i fattigdom og personer med psykisk uhelse og rus. De ønsker også å bruke prosjektet til å forbedre sine «skattekammer», som er utlånssentraler.

Redd barna

Redd barna har en hovedsatsing som heter «Naturlig møte», hvor nylig tilflyttede flyktninger blir presentert for hvilke lavterskeltilbud som finnes i sitt nærmiljø. Her vil de bli tatt med ut på tur, i samarbeid med flere av friluftslivsorganisasjonene. Når familiene skal ut på eksempelvis sopptur, har de alltid med seg representanter fra Sopp- og nyttvekstforbundet, for å sikre at de har nødvendig kompetanse når de er på tur. I tillegg vil de ha flere markeringer av Friluftslivets år gjennom hele 2025.

Den Norske Turistforening

Foreningen har 56 selvstendige medlemsforeninger, og det er de lokale foreningene som har oppgaven med å skape aktiviteter i Friluftslivets år. Sentraladministrasjonen skal bidra til tilrettelegging og koordinering. De vil også kjøre nasjonale kommunikasjonskampanjer for å få flere ut i naturen. Prosjektet heter «Aktiv i nærnaturen med DNT».

De skal ruste sin nærnatursatsing i 2025, og har som mål at flere av tiltakene de setter i gang skal leve videre etter Friluftslivets år. Dette har de erfaringer med fra sist Friluftslivets år ble gjennomført, i 2015. Målet er at mange av de tiltakene som de klarer å få i gang, skal leve videre også etter at 2025 er over. De har tett samarbeid med Norsk Friluftsliv for å skape mest mulig samarbeid på tvers av medlemsforeninger, lokallag og andre frivillige organisasjoner.

Friluftsrådenes landsforbund

Representerer 29 kommunale friluftsråd, fra 4 til 23 medlemskommuner. 240 kommuner i Norge er medlem av et friluftsråd, og 8 av 10 nordmenn bor i en kommune med et friluftsråd. Deres prosjekt «Friluftsrådenes innsats i friluftslivets år 2025» skal bidra til et bredt tilbud til befolkningen, i samarbeid med friluftslivsorganisasjoner. De har et hovedfokus i satsingen på barn og unge, og familier. De har gruppert sine arrangementer i ulike grupper, med blant annet fokus på de som ikke har et forhold til friluftsliv fra før.

Norsk Friluftsliv

Organisasjonen har det overordnede ansvaret for Friluftslivets år, og arbeider med en rekke tiltak for at flere skal få oppleve friluftsglede. De har fått oppdraget av Klima- og miljødepartementet for å skape en varig, økt deltakelse i friluftsliv. Det er både et folkehelseperspektiv og et livskvalitetsperspektiv i oppdraget. Målgruppen er hele landet, med et spesielt fokus på at barn og unge, skal lære seg å bli glad i naturen.

Norges seilforbund

Norges seilforbund deler lokaler med dykkerforbundet og padleforbundet, og har i samarbeid med disse to forbundene med prosjektet «Et hav av opplevelser», hvor de skal bidra til å transformere norsk kystlinje til en levende arena for friluftsliv, åpent og tilgjengelig for alle. Dette skal fremmes gjennom en landsdekkende holdningskampanje og aktiviteter langs hele kysten, og målsettingen er å vekke en nasjonal bevissthet og en fornyet interesse for de mulighetene som hele den nære kystlinjen tilbyr. Tanken og målet er at mange vil søke mot kysten og vannet når de skal ut i friluft.

Norges speiderforbund

Mange vet om speidere, men foreningen erfarer at få vet hva speiderne driver med i dag. De har 350 lokale speidergrupper, og har friluftsliv som ramme. Formålet til foreningen er å skape selvstendige, samfunnsbevisste personer med fokus på livskvalitet og vennskap. Derfor har de søkt støtte til prosjektet «Friluftslivets år – Et eventyr i sikte». Målet med prosjektet er å få flere til å se gleden ved å være ute i naturen. Hovedmålgruppen for prosjektet er barn og unge, som blir invitert med til fem friluftslivsgleder. De vil samarbeide med flere organisasjoner for å nå ut til flere.